5 kvinnor som skakade världen
Dela på Facebook

Krigsföring dominerades länge av män, som oftast var de som drog ut i strid, deltog i dueller, och stupade med svärd i hand - eller dog av någon tropisk sjukdom långt hemifrån. Men det har alltid funnits modiga kvinnor som trotsade patriarkala föreställningar genom att delta i strid eller leda hela arméer. Dessa kvinnor underskattades av stolta manliga krigare, ofta med dödliga resultat.

1. Cynane

Alexander den stores bortglömda halvsyster, Cynane, är värd minst lika mycket beundran som sin berömda halvbror. Hon lärde sig redan från barnsben att rida, slåss och skjuta. Som tonåring deltog hon i en invasion och dödade fiendens drottning i strid. Alexander försökte gifta bort henne mot hennes vilja, något som slutade illa - hennes blivande make dog mystiskt nog innan bröllopet, förgiftad enligt vissa.

2. Ching Shi

Från att vara en fattig kinesisk prostituerad gick Ching Shih till att bli den mest fruktade piratdrottningen som någonsin levt. Hon terroriserade haven utanför Kina i mitten på 1800-talet, och ledde personligen en arme på upp till
3. 40 000 pirater. Hon anses vara en av de mest fruktade piraterna i världshistorien, och en av de få som levde länge nog för att kunna gå i pension.

3. Jeanne d'Arc

Den antagligen mest berömda av kvinnorna på denna lista - Jeanne d'Arc hann bli till en legend under sitt korta liv. Som flicka hade hon en vision av gud som sa åt henne att leda fransmännen i krig mot de invaderande britterna. Till en början möttes hon enbart av hån, men det förändrades snabbt - när hon var 17 år gammal var hon en av nyckelpersonerna i den franska armén. Jeanne d'Arc tillfångatogs av engelsmännen och brändes på bål, enbart 19 år gammal.

4. Trieu thi trinh

Ibland kallad Vietnams motsvarighet till Jeanne d'Arc, Trieu Thi Trinh föddes 1200 år tidigare än sin franska motsvarighet. Vid 20 års ålders ledde hon en arme på 1000 män för att göra motstånd mot de invaderande kinesiska styrkorna. Ridandes på en stridselefant och med två svärd var hon fruktad av sina motståndare. När hon tillfrågades varför hon valde att strida istället för att gifta sig svarade hon: "Jag vill rida på stormar, döda hajar i haven, driva ut fienden...och aldrig böja mig till att bli slav till någon man."

5. Julie d'Aubigny

Den enda kvinnan på listan som inte deltog i krig: Julie d'Aubigny var en fransk operasångerska som levde på 1600-talet. Låter rätt tråkigt, eller hur? Förutom att varje kväll sjunga opera i världens största operahus inför fullsatt publik, så var hon mästare på dueller och dödade minst 10 män i dueller på liv och död. Hon kunde även klå upp män med sina bara händer - en av dessa var en kollega till Julie, som efter att ha förolämpat henne kvällen innan, kom till jobbet med två blåtiror. När han frågades vad som hade hänt sa han att tre män hade överfallit honom med hammare. d'Aubigny kallade honom lögnare och tvingade honom att be om förlåtelse på sina bara knän.

Hon hade även mängder med kärleksaffärer med både kvinnor och män - en av dem var med en ung blondin som förälskade sig i operasångerskan. Hennes föräldrar ville skydda henne från d'Aubigny och tvingade henne att gå i kloster, men det hindrade inte vår hjältinna: d'Aubigny smög in i klostret, placerade en död nunna i sin älskarinnas säng, och rymde sedan tillsammans med henne - men inte innan hon hade satt eld på hela klostret.Dela på Facebook