5 saker du (antagligen) inte visste om marijuana
Dela på Facebook

1. Oväntade användningsområden. Man kan göra mer med marijuanaplantan än att röka den; plantans fibrer kan användas på flera sätt, t.ex. till att göra rep. Det kanske konstigaste sättet som hamparep har använts på i historien är att flytta enorma stenstatyer. Arkeologer har försökt lista ut hur Påsköns invånare kunde transportera öns ikoniska stenhuvuden, och en teori är att det inte krävdes mer än hamparep.

2. Hälsofarligt eller inte? Det råder delade meningar om marijuanas effekter på hälsan (drogen har tidigare kopplats till psykiatriska sjukdomar som schizophreni). Men ny forskning visar på att marijuana kan påverka hjärtat också. Forskare i Frankrike har undersökt hälsoproblem i samband med marijuana och upptäckte ett samband mellan drogen och dödliga hjärtattacker.

3. Atjo! Marijuanaplantan kan ha fler effekter på kroppen. Precis som många andra växter så kan marijuana trigga allergiska reaktioner. Både röken och blommorna kan framkalla allergi hos vissa, enligt ny forskning. Symptomen är samma som hos de flesta allergier: nysningar, hosta och kliande ögon.

4. Back to the future? Att legalisera marijuana för medicinskt bruk skulle inte vara något nytt, i alla fall inte i USA. Innan 1906 kunde man hitta marijuana som ingrediens i alla möjliga sorters mediciner. På 20- och 30-talet ökade invandringen från Mexiko till USA och tillsammans med immigranterna kom en ökad användning av marijuana för annat än medicinskt bruk. Främlingsfobi ledde till en fobi för drogen de använde, som senare förbjöds.

5. Att röka eller att inte röka? Marijuana går längre tillbaka i historien än så. Enligt en antropolog kan William Shakespeare ha använt den ökända drogen. 2001 hittades en pipa i den berömda diktarens trädgård som enligt utsago ska ha haft rester av marijuana i sig. Huruvida det är marijuana som åsyftas med frasen "noted weed" förtäljer dock inte historien...

Vill du lära dig ännu mer?Dela på Facebook