Ambulans mannen ryter ifrån – Jag ser hur energidrycker skadar kroppen
Dela på Facebook

Kjell Moberg, 39, från Örnsköld arbetar som ambulanssjuksköterska och berättar nu att något måste göras åt alla dessa ungdomar som överkonsumerar energidrycker.

- Ungas konsumtion av energidrycker bara ökar, det är inte hälsosamt. Jag tror inte alla föräldrar vet att deras barn dricker de här dryckerna, säger han.
Kjell berättar att han många gånger behöver rycka ut och hämta barn med ambulansen som överkonsumerat dryckerna.

-Ofta är de så pass dåliga att någon anhörig kontaktar oss. Eller så har de kontaktat oss själva när de känt skakningar i kroppen. Då tar vi tag i de akuta delarna, till exempel kramper och plötslig medvetslöshet.

Energidrycker gör att du kan hålla dig vaken. Man kanske spelar dataspel och dricker det här för att hålla sig vaken i x antal nätter. Under tiden har man kanske även ett dåligt ma och vätskeintag. Tillslut säger kroppen ifrån.
De blir en ond cirkel. Det man måste göra är att bryta beteendet och det är inget man kan göra på en minut, säger Kjell som påpekar att dryckerna är beroendeframkallande.

Nuförtiden marknadsförs även 'nyttiga' energidrycker som 'är rika på vitaminer', 'ger balans i tillvaron' eller 'naturlig energi', men hur påverkar egentligen dessa drycker vår kropp?

– Så länge vi som konsumenter vet vad de innehåller och det innehållet rimmar med vad vi vill stoppa i oss, så är det upp till var och en huruvida man vill dricka det eller inte. Det jag dock kan reagera över är när produkter ska framstå som mer ”nyttiga” än motsvarande övrigt sortiment genom att till exempel vara berikade med vissa vitaminer, säger Anki Sundin, näringsfysiolog med MBA från Handelshögskolan i Stockholm.

Anki menar att det inte är någon hemlighet att mat och dryck idag marknadsförs som 'nyttiga' men egentligen är rent skadliga för kroppen. Man kan inte få folk att sluta förtära vissa produkter utan det är viktigt att vi själva ser till att vi är medvetna om vad det är vi stoppar i oss.
En amerikansk undersökning visar att energidrycker vanligtvis leder till kramp, yrsel, hjärtklappning, ångest och oro. Det drabbar inte bara barn utan även vuxna, dock är det skadligare för minderåriga som får i sig alldeles för mycket koffein i relation till kroppsmassan.

Ambulans mannen Kjell kan ju också intyga att dryckerna är rent skadliga för kroppen och tycker, liksom oss, att det bör uppmärksammas mer.

- Beroende på vad det blir för reaktioner kanske man kan fara ut till skolor och informera. Varför inte informera om det här precis som så mycket annat, det känns ju väldigt aktuellt.

Kommentera gärna och dela med dina vänner.Dela på Facebook