Amerikanskt företag chipar sina anställda för att lagra information
Dela på Facebook

Det låter som något hämtat ur en science fiction film från 80 talet – människor som kommunicerar och lagrar personlig information genom ett inopererat chip. Men ett amerikanskt IT företag i Wisconsin meddelade i tisdags att de nu erbjuder sina anställda att bli chipade. Galenskap säger vi.

Three Square Market som företaget heter har nu utvecklat ett microchip som de gärna vill att deras anställda ska föra in under huden i handen. Som tur är, är det frivilligt än så länge men det ska tydligen finnas 50 stycken anställda som redan gått med på att låta sig chipas. Varje ingrepp kostar 300 dollar vilket kommer att betalas av företaget.

Anledningen sägs vara för att underlätta på arbetsplatsen, ”Det kommer vara smidigare att handla i godisautomaterna, öppna dörrar, använda maskiner och datorer”. Som att det är för ansträngande att öppna en dörr med en kod eller kort?

Men det är inte bara dörrarna som kommer öppnas snabbare, i chipet kommer även annan information om dig lagras - gällande din hälsa, dina lösenord, ID och bankuppgifter.
Chipet som är lika stort som ett riskorn kommer använda sig av samma program som Apple Pay. Det är detta som gör det möjligt att bland annat kunna köpa en läsk ur maskinen och betala med din hand istället för mynt.

”Vi ser det som ett betalningsalternativ och en annan slags ID kontroll. Det kommer inte bara användas på vår arbetsplats utan även andra företag vi jobbar tillsammans med som butiker och gym” säger COO Patrick McMullan.

Det amerikanska företaget ska börja chipa sina anställda från och med 1 augusti i år. De säger att idén kom från det svenska företaget Epicenter som sedan januari 2015 har chipat 150 av 2000 anställda. Three Square Market kommer använda sig utav samma företag som svenskarna för att installera chipen i sina medarbetare.

”Chipet kommer att föras in mellan tummen och pekfingret” säger Katie Collins som själv blev chipad 2015. ”Det tar bara ett par sekunder och känns som en vanlig spruta”.

Är det någon annan än oss som tycker det här verkar lite oroväckande? Eller skulle du kunna tänka dig att bli chipad? Se videon nedan och dela gärna med dina vänner.Dela på Facebook