Därför avslöjar ditt Instagram-konto hur du mår
Dela på Facebook

Det har varit många diskussioner om hur mycket verkligheten skiljer sig från Instagram. Tiotal bilder knäpps för att få en som duger, men sedan läggs det på filter och allt ifrån färg till ljusstyrka ändras. Så vi kan konstatera att filtrerade bilder inte stämmer riktigt överens med vad ögat ser, dock har en forskning visat att din mentala hälsa avslöjas igenom vilket typ av filter du använder.

I en ny studie som gjordes vid University of Vermont och Harvard visade på att deprimerade människor publicerar andra typer av bilder än vad lyckliga människor gör. Det beror inte så mycket på vad bilden föreställer utan mest kvaliteten och vilken typ av filter du använder.

I studien deltog 166 personer, varav hälften haft en dokumenterad klinisk depression under de senaste tre åren. Forskarna utformade en algoritm och med hjälp av datorer analyserades deltagarnas Instagram-bilder.

43 950 bilder analyserades och beroende på filter, färger och utformning kunde resultatet visa att de personer som led av depression ofta lade upp bilder som liknar 'Inkwell'-filtret. Fotona gick i kalla, mörka toner och de deprimerade lade ofta upp bilder på ansikten men sällan var det bara ett ansikte i bilden.
De friska deltagarna hade istället en tendens att lägga upp ljusare bilder med mer färg.

Träffsäkerheten som datorerna visade ligger på hela 70% och tittar man på läkarnas träffsäkerhet när det kommer till att diagnotisera depresson ligger den på endast 40%. Även om detta var en väldigt liten forskning som gjorts så hoppas de ändå på att metoden skall kunna användas för att upptäcka och förebygga depression.

- Det här visar på en ny metod för att screena för depression och andra psykiska sjukdomar i ett tidigt skede. Ibland kan de här algoritmerna upptäcka depressionen innan den kliniska diagnosen har hunnit sättas, säger Chris Danforth i EPJ Data Science.

Idag lever vi ju ett väldigt annorlunda liv gentemot vad vi någonsin gjort tidigare. Sociala medier har blivit en standard och något som används väldigt flitigt i alla åldrar.
Vad tror du om denna forskning, tror du att det är möjligt att se hur en person mår beroende av vilken typ av bilder de publicerar?Dela på Facebook