De 12 bästa knepen för att slippa dålig andedräkt
Dela på Facebook

Munhygien är såklart väldigt viktigt, men att borsta tänderna två gånger om dagen och tugga tuggummi räcker inte alltid. Nedan hittar du 12 knep som vetenskapligt bevisat tar bort dålig andedräkt.

Drick mycket vatten

Drick mycket vatten

Vatten är aldrig dumt och alla bör dricka minst tre liter om dagen. Det håller din vätskenivå i balans och hjälper munnens salivproduktion, som i sin tur hjälper till med andedräkten.

Drick inte för mycket kaffe

Drick inte för mycket kaffe

Kaffe är såklart nice på morgonen men för mycket kaffe under dagen är inte bra. Det har den motsatta effekten av vatten och slöar istället ner salivproduktionen, vilket torkar ut munnen och ger dig dålig andedräkt. Te är mycket bättre, särskilt grönt te om du har ätit vitlök, då det neutraliserar lukten.

Rengör eventuella tandproteser

Rengör eventuella tandproteser

Tandproteser ska borstas och rengöras lika noga som vanliga tänder. Gör det till en vana att rengöra dem på kvällen för att få bort bakterier från maten du ätit.

Använd tandtråd efter varje måltid

Använd tandtråd efter varje måltid

Att ha matrester mellan tänderna är precis som att ha matrester i soptunnan, efter ett tag börjar det stinka. Förutom dålig andedräkt kan matrester mellan tänderna leda till infektioner.

Byt tandborste var tredje månad

Byt tandborste var tredje månad

Tandborsten blir dålig snabbare än du tror, se till att byta ut den minst var tredje månad. Om du borstar med en gammal borste för du in massor av bakterier i munnen, som i sin tur kan leda till dålig andedräkt, trots att du precis borstat tänderna!

Se också till att byta tandborste efter du varit sjuk för att slippa få tillbaks samma bakterier in i kroppen.

Tänk på tungan också

Tänk på tungan också

När du borstar tänderna på morgonen så ska du även passa på att rengöra tungan med en tungskrapa. Det har visat sig i studier att rengöra tungan kan reducera dålig lukt från munnen med upp till 70 procent.
Tänk på att det finns tanborstar med tungskrapa på baksidan av borsten!

Använd alkoholfri munskölj

Använd alkoholfri munskölj

Många olika munsköljmedel innehåller alkohol, vilket torkar ut din mun och leder till dålig andedräkt efter att mintsmaken lagt sig. Kolla på innehållsförteckningen och köp munskölj utan alkohol. En annan sak som är bra att tänka på är att munskölj med klorhexidin, kan ge fläckar på dina tänder om du använder det under en längre period.

Använd minttabletter utan socker

Använd minttabletter utan socker

Tillhör du dem som brukar ta en minttablett efter maten för att försöka kringgå dålig andedräkt? Ifall dessa minttabletter innehåller socker förstärker du dessvärre bara problemet. Bakterier i munnen gillar nämnligen socker lika mycket som vi människor gör.

Håll koll på medicinerna du tar

Håll koll på medicinerna du tar

Mediciner som antidepressiva tabletter, smärtstillande och antihistaminer kan reducera salivflödet och således leda till kroniskt torr mun, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt.
Rådfråga din doktor som bieffekter.

Kolla efter halsmandelsstenar

Kolla efter halsmandelsstenar

Dessa stenar är en blandning av rester och bakterier som sätter sig bak i halsen och kan luka riktigt illa. För att förebygga uppkomsten, sköt om din mun och gå till tandläkaren regelbundet.

Håll koll på din vikt

Håll koll på din vikt

Övervikt och dålig andedräkt går hand i hand. En studie vid universitetet i Tel Aviv har visat att det finns en direkt koppling mellan övervikt och dålig andedräkt. Ju mer överviktig du är, ju större är sannolikheten att du har dålig andedräkt.

Säg nej till för lite kolhydrater

Säg nej till för lite kolhydrater

Om du har en för strikt diet, med lite kolhydrater så bränner kroppen protein- och fettreserver för att ge dig energi istället. Den här processen kan ge upphov till dålig andedräkt.

Om du lider av dålig andedräkt så ska du definitivt ta dessa tips till dig, då det var lösningen för väldigt många. Dela till någon som skulle kunna behöva bli tipsad!Dela på Facebook