Dessa myter trodde du länge var sanna!
Dela på Facebook

1. Vitamin C botar förkylning. Detta "fakta" har nog de flesta hört. Faktum är att förkylningar beror på virus, och påverkas inte av intag av vitamin. Att vitamin C skulle hjälpa mot förkylningar är ett reklamknep för att sälja mer vitamintabletter - tillräckligt med vila, föda, och gott om vätskor är den enda medicinen.

2. Morötter är bra för ögonen. Denna myt har sina rötter i andra världskriget. Efter att engelsmännen hade uppfunnit radarn kunde de skjuta ner tyska plan med otrolig träffsäkerhet. De ville dock inte att fienden skulle få nys om sin nya hemliga uppfinning, utan spred ut att de engelska piloternas skicklighet berodde på ett stort intag av morötter!

3. Napoleon var kort. Även denna myt är en produkt av engelsk krigspropaganda. I brittisk press framställdes han som en liten, aggresiv man - endast 1.57 m lång. I själva verket var Napoleon 1.68 m, inte kortare än medellängden på hans tid.

4. Einstein var dålig på matte. Många som haft problem med matte i skolan har säkert tröstat sig med att även världens mest framstående fysiker hade problem med att räkna. Det är dock en myt uppfunnen av en journalist - vid 15 års ålder var Einstein en mästare på differentialanalys.

5. Olika delar av tungan känner olika smaker. Vi har alla sett "tungkartan": en del kan känna smaken av surt, en av salt, osv. Detta är en hundra år gammal idé, men har ingen grund i verkligheten - varje smaklök på tungan kan känna exakt samma smaker som de andra.

6. Fåglar vet om du rört vid deras ungar och kommer överge dem. Det finns många anledningar till att låta bli att röra fågelungar - först och främst är det ett bra sätt att undvika smittsamma sjukdomar. Att fåglarnas föräldrar skulle märka att du rört vid dem är dock inte sant - de kommer antagligen inte ha någon aning.

7. På Columbus tid trodde folk att jorden var platt. Den största och mest ihärdiga myten på denna lista - människor har vetat att jorden är rund i tusentals år. Redan Erastothenes räknade ut jordens omkrets, 1500 år innan Columbus var född! Det fanns en mycket god anledning till att man trodde att att Columbus resa var dödsdömd - han räknade fel när han räknade ut avståndet till Indien. Hade inte Amerika råkat ligga i vägen hade Columbus aldrig nått land.Dela på Facebook