Det här händer i kroppen när du gråter – Det kommer få dig tänka till
Dela på Facebook

Ibland kan det kännas lite lätt obehagligt när någon i ens närhet börjar gråta, man vet liksom inte hur man ska reagera. Under en lång tid, och fortfarande i vissa kulturer, ansågs det som ett tecken på svaghet när en person grät.
Men visste du att man faktiskt får en naturlig detox av att gråta?

Man kan med enkla ord säga att man hjälper kroppen att hålla sig frisk när man gråter då det faktiskt har fler goda effekter än man kanske kan tro. Att gråta löser två typer av hormoner som fungerar som naturligt bedövande medel och har förmågan att lindra smärta. Det hjälper oss även att eliminera gifter ur kroppen.
Sen finns det väl inget härligare än att skratta tills tårarna sprutar!

Men har du någonsin tänkt på vad som händer i kroppen när du gråter? Vi har listat 7 intressanta saker som sker i kroppen efter du fällt några tårar.

- Hjärnan skickar ut lugnande substanser när du gråter -
När ögat fylls av tårar fylls det även med endorfiner och smärtstillande för att lugna ögat. Hjärnan skickar dessutom signalsubstanser för att lugna dig och skydda ögat.

- Det är bra för synen -
Tårarna hjälper till att fukta slemhinnorna i ögonen vilket håller dem i god form. Enligt forskare är det lättare att drabbas av synproblem om man inte kan gråta ordentligt.

- Nervsystemet samarbetar när du gråter
När nervsystemet känner av hur då mår så aktiveras tårkörtlarna och tårapparaten som både producerar och dränerar tårarna. Tårkörteln som sitter mellan ögonlocket och ögongloben sprider tårarna när du blinkar, samtidigt sugs tårarna in i en kanal som går in i näsan, det är därför man börjar snörvla när man gråter mycket.

- Naturlig detox -
Visst känner man sig genast lugnare efter man gråtit? Sanningen är att tårarna renar oss både psykiskt och fysiskt. Enligt forskningar kommer även vissa kemikalier, som samlats i kroppen vid stress, ut med tårarna. Det visar även att gråta är viktigt då vi kan få högt blodtryck och ökad risk för hjärtsjukdomar om vi alltid håller gråten inne.

- Mindre stress -
Som vi nämnde ovan är det faktiskt viktigt att gråta bort emellan för att undvika att få hälsoproblem. När vi gråter, gråter vi även ut ett överskott av stresshormon som exempel kortisol och efteråt känner vi oss mycket lugnare.

- Dödar bakterier -
Tårar har en förmåga att döda vissa typer av bakterier endast inom några minuter efter att man kommit i kontakt med dem. Detta är tack vare en kraftfull komponent vid namn lysozym som skyddar oss mot baciller som orsakar bland annat förkylningar.

- Du kommer närmare andra -
När vi visar oss sårbara och gråter i andras närvaro signalerar det att vi behöver hjälp, vilket kan föra oss närmare andra människor. Det här beteendet har vi haft med oss under väldigt lång tid tillbaka, något som kan både få oss att knyta an till andra och få dem att skona oss.

Kom ihåg att aldrig skämmas för att gråta utan tänk istället på alla de goda egenskaperna det för med sig. Som vi nu lärt oss så skadar det kroppen när man kämpar mot gråten så låt tårarna flöda när det behövs.Dela på Facebook