Du kommer aldrig vilja duscha i varmvatten efter att du läst det här
Dela på Facebook

Många gånger duschar man, inte bara för att bli ren utan för att det är skönt med en lång varmt dusch. Men forskare och gamla studier visar att det inte alls är bra för kroppen med en varm dusch, ju kallare desto bättre.

Att duscha i kallt vatten har en rad olika hälso-effekter på kropp, hy och hår. Efter att du läst denna artikel kommer du nog tänka till nästa gång du vrider på varmvattnet.

Vatten är en livsnödvändig källa som spelar stor roll i hur kroppen fungerar, både på insidan och utsidan. När du dricker mycket vatten stärker du vätskebalansen i kroppen vilket innebär att du mår bättre och håller dig frisk.
Men det är inte bara vattnet vi får i oss som spelar roll, det är även vattnet vi badar och duschar i som har en större inverkan på vår hälsa än vad man skulle kunna tro.

En människa tillbringar uppemot 4000 timmar i duschen under en livstid. Många gånger står man och halvsover på morgonen och hoppas på att duschen ska få en att vakna till liv, men nu kan du både halvera tiden, bli piggare och få strålande hy endast genom att vrida på kallvattnet!

Här är 8 hälsofördelar som en kalldusch för med sig

1. Att duscha kallt förbättrar blodcirkulationen förvånansvärt. När du kyls ner sickas blodet från huden till dina inre organ för att hålla dem varma. Genom att förbättra blodcirkulationen förebygger man även åderbråck samt gör dem mindre synliga.

2. När du kyls ner bränner kroppen mer energi - för att försöka hålla dig varm, detta innebär att kroppen bränner fett. Det förbättrar även kroppens rensande funktioner och motverkar att fettklumpar bildas.

3. Kallt vatten är extra bra för både hyn och hår. Kylan stänger porerna och förhindrar hunden och håret att torka ut. Kallt vatten håller huden fräsch och får dig att se yngre ut medan varm vatten torkar ut huden och gör att rynkor dyker upp i förtid.

4. Det är också bra för håret att skölja ur shampoo och balsam i kallare vatten, det sliter mindre på hårstråna och hjälper blodcirkulationen i huvudet. Kallt vatten är utmärkt för att förhindra mjäll och hårtappning.

5. En kall dusch förbättrar även immunförsvaret och frigör vita blodkroppar vilket i sin tur renar dina celler. Känner du dig kraslig ska du alltså ta en kall dusch då det hjälper kroppen att slås mot virus och infektioner.

6. Enligt en amerikansk studie visade det sig att duscha kallt stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin som dämpar depression.

7. Kall vatten ökar även fertilitet hos män. Det ökar både testosteronnivåerna och mängden spermier.

8. Pirkko Huttunen som har studerat vinterbad säger även att när man utsätter kroppen för den stress som kall vatten innebär kan man även uthärda annan stress bättre. Det är som ett slags vaccination, det ger en positiv effekt på stresshormoner och signalsubstanser i hjärnan.

Klarar du inte av att endast duscha kallt rekommenderar vi dig att växla mellan kallt och varmt vatten i ca 30 sekunder vardera. Avsluta alltid med att skölja kroppen i kallt vatten för att uppnå alla fantastiska hälso- fördelar.Dela på Facebook