Efter ett flertal olyckor vill Transportstyrelsen dra in körkortet på äldre förare
Dela på Facebook

Under en och samma vecka kunde vi läsa om hur två väldigt allvarliga bilolyckor inträffat, och vad har båda gemensamt? Jo, äldre förare.

Under tisdagen larmades polisen då en 84 årig kvinna 'trampat fel' och kört på tre personer varav en 90 årig kvinna avled av skadorna.
Samma vecka skadades 6 barn i åldrarna 3 till 11 år efter att en 80 årig man kört på dem. Nu säger Transportstyrelsen stopp och vill ställa högre krav på äldre bilförare. Helt rätt tycker vi, det handlar ju ändå om andras säkerhet.

Varje år återkallar Transportstyrelsen upp till 9000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. Som bekant är det vanligt att man i äldre dar drar på sig sjukdomar som demens, stroke och ögonsjukdomar men vare sig man blir sjuk eller inte så är ens reaktionsförmåga inte vad den en gång varit.

I Sverige är läkare skyldiga att anmäla patienter som drabbats av ovanstående sjukdomar till myndigheterna som sedan återkallar personens körkort, men dessvärre är det inte många läkare som gör det. Enligt en undersökning gjord av Transportstyrelsen är det max 20% av alla demensfall som anmäls, vilket är väldigt oroväckande. Därför ville de nu slå slag i saken innan fler olyckor inträffar.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger chefsläkare Lars Englund.

Nu tas debatten upp om att något bör göras, är man inte frisk nog att köra så ska man heller inte utsätta andra för fara. Vad tycker du? Kommentera gärna och dela med dina vänner.Dela på Facebook