Föräldrar vädjar om hjälp – min dotter vaknar inte.
Dela på Facebook

Föräldrar vädjar om hjälp – min dotter vaknar inte.

Över ett år har nu gått sedan föräldrarna till den då 6 månaders babyn fick sitt livs chock – de kunde inte väcka det lilla barnet efter att hon väl somnat. Varför vilja väcka en liten bebis som äntligen har somnat, tänker nog de flesta. Men när det har gått timmar som blivit till dagar är orolighet bara förnamnet.

Visst kan man slänga ur sig att man gärna hade dragit täcket över huvudet och sovit i en hel vecka, men inte trodde vi att det var fysiskt möjligt.

Alexandra Metyolkina, mamman till den 6 månaders babyn Anya var desperat när hon kontaktade Siberian Times gällande dotterns hypersomnia. Detta unika fall spred sig som en löpeld i Ryssland och det nådde även Storbritannien’s nyhetskanal The Sun som publicerade en artikel om händelsen där föräldrarna vädjar omvärlden om hjälp.

Det hela började med när Anya endast var 6 månader. Mitt under lunchen när mamman satt och matade henne somnade hon plötsligt. Tidigare hade det krävts både vaggning och sång för att Anya skulle komma till ro och somna. Efter lunchtid brukade barnet endast sova drygt en timma men denna gången fortsatte Anya att sova igenom hela dagen. Mamma Alexandra började bli orolig när hon inte ens vaknade för att äta mer under kvällen.

När Anya även sovit ostört genom hela natten blev mamman minst sagt bekymrad och åkte in till sjukhuset. ”Det är inte koma, det är vanlig sömn” fick hon höra. Tester togs men doktorerna kunde inte förklara varför hon sovit i nästan ett helt dygn. Alexandra åkte tillbaka hem och det var inte förens veckan hade passerat som lilla Anya vaknade ur sin skönhetssömn.

Det krävdes ett till besök på sjukhus och ett flertal nya tester togs utan något vidare resultat. Endast ett par timmar senare hade den 6 månaders babyn somnat på nytt.
Mamma Alexandra förklarar ” När hon äntligen vaknar upp har hon feber, hennes ansikte är rött och hon börjar skaka”. Doktorerna har fastställt att Anya faller i sådan djup sömn att hennes hjärtslag och andning saktar ner dramatiskt när hon sover.

”Först trodde dem att det kunde vara hjärnhinneinflammation men testerna visar att hjärnan och nervsystemet fungerar precis som det ska. Sen trodde dom att det kunde vara något fel på hjärtat men det visade sig också vara normalt”. Läkarna har även konstaterat att det heller inte är epilepsi eller någon annan genetisk sjukdom.

Efter 13 månader samt mängder av tester kan de ryska läkarna fortfarande inte fastslå orsaken till Anya’s hypersomnia. Hon sover fortfarande flera dagar i sträck och i vissa fall har hon inte varit vaken mer än sammanlagt 20 timmar per vecka.

Anya’s föräldrar såg därför ingen annan utväg än att kontakta media för att kanske lyckas lösa deras dotters sov-mysterium. De hoppas att nyheten kommer spridas världen över, för kanske finns det någon där ute som bär på samma typ av problem och på något sätt kan hjälpa den nyblivna familjen.

Dela gärna denna artikel för att kunna hjälpa lilla Anya.Dela på Facebook