För mycket arbete påverkar din hälsa negativt – Nu vill forskare korta ner arbetsdagarna
Dela på Facebook

Du kanske har hört tidigare att det varit prat om att korta ner arbetsdagarna från 8 till 6 timmar? Enligt forskning skulle detta leda till att arbetarna både är effektivare samt lyckligare. Ännu en undersökning har nu gjort som kan intyga att färre arbetstimmar leder till bättre hälsa.

En stor studie som gjorts i Australien visar nu att ett fulltidsarbete kan rent av vara skadligt för din hälsa.
I studien deltog 7890 personer mellan åldrarna 24 till 65 och slutsatsen är alltså att långa arbetsdagar har en negativ inverkan på din hälsa.

8-9 timmar är idag en vanlig arbetsdag i Sverige medan andra länder kör på 10 -11 timmar. När du kommer hem behöver du ta hand om hushållet, du kanske även har barn eller studier på sidan av. Vare sig du är ung och bor själv eller har en småbarns familj finns det inte många timmar kvar av dagen efter att du kommer hem från en heldag på jobbet, orken är vad som lämnar kroppen först.

Det är bevisat att långa arbetsdagar påverkar både din psykiska och fysiska hälsa negativt eftersom du inte får tid över till dig själv. Att ha tid till att känna efter hur du mår, vad du vill i livet, vad du tycker om och inte. Men det handlar inte bara om att ta väl hand om sig själv, idag äter vi inte ordentligt och vi sover heller inte tillräckligt vilket i sin tur leder till många andra besvär.

Enligt Huong Dinh från ANU Research School of Population Health bör samhället även uppmärksamma kvinnors arbetstimmar lite extra.
Kvinnor har nämligen en lägre ”arbetstidstrivsel tröskel” än män då kvinnor ägnar mer tid åt hemmet. Vi kan även se en drastisk ökning av unga kvinnor som sjukskriver sig, även i Sverige.

I studien har forskarna kommit fram till att män bör arbeta max 43,5 timmar och kvinnor max 38 timmar i veckan.

”På grund av kvinnors extra plikter är det omöjligt för kvinnor att arbeta långa arbetsdagar, vilket ofta förväntas av deras arbetsgivare, utan att det går ut över deras hälsa” säger Huong Dinh.

Hur tycker du studien låter? Tror du att färre arbetstimmar leder till bättre hälsa?
Kommentera gärna och dela med dina vänner.Dela på Facebook