Forskning visar att svenskarnas favorit dryck botar en rad olika sjukdommar
Dela på Facebook

Även om kaffe är mångas favorit dryck - något många inte klarar av att gå en dag utan, så har kaffet fått sig ett dåligt rykte. Många tror att kaffe endast innehåller koffein men sanningen är att det för med sig en rad positiva effekter, för både kropp och sinne.

Koffein innehåller mer hälsofrämjande egenskaper än någon annan dryck. Något som gör kaffe till just en hälsodryck är de höga innehållet av antioxidanter som har en rad positiva egenskaper. Viste du att de svarta bönorna förebygger en rad olika sjukdomar som bland annat cancer och alzheimers?

3/4 av svenskarna intar dagligen minst en och uppemot fyra koppar kaffe. I genomsnitt dricker svensken 3,5 koppar om dagen vilket gör oss till det tredje största kaffe- drickar landet i världen!

3 koppar kaffe visar sig nu har betydligt större hälsoeffekter än vad man skulle kunna tro. Då kaffe är älskat av många så genomförs det undersökningar om den svarta drycken på löpande band. Något som forskare världen över är överens om är nämligen att koffein och hälsa går hand i hand!

- I en spansk undersökning visade det sig att personer som dricker en kopp kaffe innan träning bränner 15% mer kalorier, upp till 3 timmar efter att kaffet intagits. Även om du inte tränar boostas din metabolism med upp till 20% om du dricker två koppar kaffe om dagen och har på så vis en slankande effekt.

- Även blodcirkulationen får sig en rejäl boost och förbättrar blodtillförseln i kroppen som gör dig mer pigg och alert. Kaffe har en positiv inverkan på intelligens nivån och förbättrar bland annat minnet och koncentration.

- Att dricka 6 koppar kaffe om dagen har bevisats minska risken för hjärtinfarkt. Då koffein även fungerar luftrörsvidgande har det även positiva effekter hos personer med astma.

- Under en forskning som gjordes med 489 706 personer visade det sig att de som drack 4-5 koppar om dagen hade 15% mindre risk för att få cancer i tjocktarmen och i ändtarmen samt hela 40% mindre risk för att drabbas av levercancer. Forskare anser även att kvinnor kan minska risken för bröstcancer genom att dricka kaffe i måttliga mängder.

Till alla kaffe älskare där ute finns det även 3 punkter som kan vara bra att känna till

- Mörkrostat kaffe har mindre koffein än ljusrostat, det mörkrostade har en starkare smak men bränner bort en del av koffeinet.
- Kroppen tar upp kaffet mycket långsammare när du tillsätter mjölk vilket försvagar effekten av koffein.
- Det finns två sorters kaffe som står för 70% av världsproduktionen, Arabica samt Robusta. Den sist nämnda används främst i blandningar för snabbkaffe och har dubbelt så mycket koffein.

Dela gärna så att fler kaffe älskare där ute får veta vilken hälso-effekt koffein har i kroppen!Dela på Facebook