Genom att fota ditt hotellrum kan du vara med och stoppa människohandel
Dela på Facebook

Polisens uppmaning: Fota alltid hotellrummet.

Människohandel är ett enormt problem vår värld har, dagligen kidnappas barn världen över och skickas sedan till bordeller eller sunkiga rum någonstans långt ifrån deras familj.
Något som gör människohandel svårt att upptäcka är att offren ständigt flyttas runt från en plats till en annan. Anledningen till att de byter plats är för att de blir svårare för myndigheterna att spåra dem och ofta används även hotellrum. Ett hotellrum är inte bara bekvämt för brottslingarna, det går även bra att betala kontant. Statistik visar att majoriteten av all människohandel sker just på ett hotellrum.

Därför har appen TraffickCam nu lanserats i USA.
När brottslingarna tar sina offer till ett nytt rum brukar de ta en bild på dem och ladda upp det på nätet som en form av reklam, det är här du och TraffickCam Appen kommer in i bilden.

Genom att använda sig av TraffickCam tar du fyra bilder av ditt hotellrum så fort du sätter din fot innanför dörren. Bilderna sammanställs och jämförs i en sökdatabas, så när människohandlare lägger upp sina bilder på nätet kan myndigheterna söka dem mot databasen för att hitta en match. Detaljer som tapeter, gardiner, mattor, möbler och så vidare kan användas för att få reda på vart människohandlarna befinner sig.

Enligt amerikanska myndigheter smugglas över 800 000 personer till USA varje år av människohandlare, hälften barn och 80% tjejer. Siffran ser likadan ut i Europa där cirka 1000 offer kommer till Sverige varje år. Mörkertalet är dock otroligt stort då allt detta görs i hemlighet.

Det enda som behövs är att du laddar ner appen gratis till din Android eller iPhone, nästa gång du bor på hotell tar du 4 snabba bilder av ditt rum. Ladda upp dem, fyll i namnet på hotellet samt rumsnummer. En dag i framtiden kan bilden komma att identifiera och lokalisera offren och människohandlarna.Dela på Facebook