Här är kaféet som har dyrare prislista för män än för kvinnor - Kan du gissa varför?
Dela på Facebook

Det här Kaféet har en dyrare prislista för män än kvinnor och här är anledningen till det.

Alex O'Brien äger Kaféet Handsome Her vegan cafe, som ligger i Melbourne, Australien. För varje manlig gäst tar kaféet 18 procent extra, utöver vad personen köper.
Anledningen till detta är det stora lönegapet mellan män och kvinnor, ett ständigt samtalsämne men något som aldrig tycks lösas. Därför valde Alex att ta tag i saken själv, iallafall göra vad hon kunde åt saken.

På skylten som är placerad framför kaféet framgår det tydligt varför 18% läggs till om du är man. Det står även att överskottet av pengarna går till olika välgörenhetsorganisationer med fokus på kvinnor.

Till vänster på bilden ser du Alex som är ägare till Handsome Her. Hon säger,

- Vi för fram ämnet (löneskillnaden) framför ögonen på folk. Jag gillar att det får män att stanna till och ifrågasätta deras privilegium lite grann.
En av mina vänner som jobbar som volontär för en kvinno-förening pratade om löneskillnaden och jag tänkte att det var en god idé, så vi bestämde att under en vecka, en gång i månaden tar vi 18 % mer av män, som vi sedan donerar.”

Prishöjningen sker alltså bara under en vecka i månaden men Alex menar att det kanske är allt som räcker? Hon säger att hon inte stött på några män än så länge som vägrat betala även om de ibland kan ifrågasätta vart pengarna går.

- Vi kommer inte kasta ut några män som inte vill betala men det är en möjlighet för dem att göra något bra.

Anledningen till att kaféet tar just 18% extra är för att det var just den procentsatsen det australienska lönegapet låg på förra året, 2016. Den officiella australienska statistikbyrån rapporterade att kvinnor tjänade 82% av vad männen tjänade. I Sverige är motsvarande siffra 87% enligt SCB.Dela på Facebook