Hon bestämde sig för att inte slänga mer mat – se ICA-chefens initiativ för att hjälpa de fattiga
Dela på Facebook

Färskvaruchefen på ICA Supermarket i Hagsätra, Johanna Sjöholm, såg hur mycket överbliven mat som slängdes varje dag. Till slut bestämde hon sig för att göra skillnad. Hon försöker minska mängden mat som slängs och på samma gång hjälpa de som har svårt att klara vardagen.

– Det gör ont i magen att slänga mat som är bra. Det tar tid också. Vi kan inte bara slänga en liter mjölk som har gått ut, vi måste stå och hälla ut varje liter, säger Johanna Sjöholm till Expressen. 

Med hjälp av föreningen Food2change delar hon istället ut den överblivna maten till de som behöver den. Det hela startade med en Facebook-post. För två månader sedan fick Johanna en stor order på laktosfri mjölk som de inte kunde sälja slut på. Då fick hon en ide, och postade ett inlägg på Facebook, där hon bjöd in Hagsätra-borna att komma och hämta mjölken gratis.

"Vi vill INTE slänga mat! Snälla hjälp oss i kampen mot matsvinnet och kom in och hämta GRATIS mjölk!". "Vet ni någon hjälporganisation som kan hämta mjölk hos oss så kontakta gärna dem".

Efter det hörde föreningen Food2change av sig och erbjöd sig att hjälpa till. Food2change är en ideel förening som syftar till att få folk att slänga mindre mat. Tonvis med mat slängs varje år, samtidigt som många i samhallet har svårt att få mat för dagen. 13,4 % av Sveriges befolkning levde under EU:s fattigdomsgräns 2014, enligt Statistiska Centralbyrån.

– Det är många fattigpensionärer, gode män till asylsökande och arbetslösa som ringer. Man hör så många historier. De tror inte att det är sant när de förstår att de inte behöver betala, säger Johanna till Expressen.

För 400 kronor kan du bli medlem i Food2change, och då får man hämta ut en gratis matkasse i veckan till ett värde av 200 kronor. Endast om alla hjälps åt kan matsvinnet I vårt samhälle minskas, och eldsjälar som Johanna är en inspiration för alla. Dela den här artikeln om du håller med och vill vara med att göra skillnad!Dela på Facebook