Inte undra på att kärleksbrevet från den alzheimersjuke maken har vunnit litteraturpris
Dela på Facebook

En morgon vaknade Julia och märkte att hennes make redan stigit upp. Det var en ovanlig företeelse, men hon blev ännu mer överraskad när hon hittade ett brev på nattduksbordet – adresserat till henne.

Med detta handskrivna brev vann den spanska journalisten Jesús Espada en litterär tävling, och det är inte svårt att se varför. Espada har iklätt sig rollen av en man som lider av Alzheimers sjukdom, och som i ett ögonblick av klarhet författar ett kärleksbrev till sin fru.

Så här lyder brevet:

”Min käraste Julia,
Jag skriver till dig medan du sover, i fall jag inte skulle finnas vid din sida när du vaknar i morgon. I dessa dagar reser jag fram och tillbaka, och varje gång tillbringar jag mer och mer tid på andra sidan. Vem vet? En dag är jag rädd att jag aldrig kommer tillbaka.

Imorgon kanske jag inte förstår vad som händer med mig. Imorgon kanske jag inte kan berätta för dig hur mycket jag beundrar och uppskattar din ärlighet, som är ett försök att stå vid min sida och som vanligt göra mig glad, trots allt som händer.

Imorgon kanske jag inte längre är medveten om vad du gör för mig när du sätter upp lappar på varje dörr, så jag inte blandar ihop kök och badrum. Eller när du måste hålla dig för skratt när jag sätter på mig skor utan strumpor och när du insisterar på att hålla konversationen vid liv trots att jag går vilse i varje mening.

När du lugnt går fram till mig och viskar namnet på vårt barnbarn i mitt öra. När du lugnt och sansat konfronterar mina vredesutbrott, som bubblar upp som om något inom mig gör uppror mot den förlorade kontrollen i mitt liv.

För dessa, och så många andra saker – om jag imorgon inte kommer ihåg ditt namn, eller mitt eget. Om jag imorgon inte längre kan säga tack. Om jag imorgon, Julia, inte kan säga det en sista gång: Jag älskar dig.

Din för alltid,

T.A.M.R”

Vilket vackert och rörande brev som uppmärksammar de problem och känslostormar som uppstår när någon drabbas av Alzheimers. Dela gärna detta brev om du blev lika berörda som oss.Dela på Facebook