Kossan river upp magen och dör en plågsam död på grund av en kastad aluminium burk.
Dela på Facebook

I Sverige är vi generellt sätt väldigt duktiga på att återvinna, panta flaskor och allt vad det innebär men sedan finns det även de människor som inte ägnar en tanke åt att plocka upp skräp efter sig. Att återvinna gammalt material är ett litet sätt vi kan hjälpa naturen på, att plocka upp skräp efter sig - eller inte kasta det på marken i första taget, är för att inte skada djuren runt omkring oss.

Det var just en kastad aluminium burk på marken som fick den gamla kon Majsan att avlida efter en plågsam död. En helt vanlig dag var Majsan ute och betade då hon fick i sig rester av en vanlig pant-burk. Varken kossan eller hennes bonde märkte något förräns det var för sent. Majsan började blöda i munnen och fick skär sår i magen, hon led utan att förstå vad som hänt.

Lantbrukaren Ove Fredriksson fick ett samtal av sin vän ko-bonden som ringde och grät, han var tvungen att avlida Majsan men klarade inte av att göra det själv.

- Kan du komma och hjälpa mig att få ut henne och avliva henne? Jag klarar det inte , det är gamla Majsan.

Situationen var självklart jobbig för båda två och efteråt delade Ove Fredriksson händelsen på Facebook med förhoppning att fler människor ska uppmärksammas på vad vad som faktiskt kan hända när man slänger skräp omkring sig.

"Jag hade svårt att tänka på nåt annat än att HUR kan människor va så ansvarslösa att det slängs sånt här i naturen på alla möjliga ställen !! Vid beten , vid slåttervallar och längs med vägar i allmänhet .." skriver Ove och fortsätter,

"Trodde att efter alla dessa år av uppmärksamhet av detta problem så borde folk ta till sig och tänka ! Men de behövs visst att vi hjälper åt att dela detta så mycket det går och hålla koll vid platser där man vet att en maskin kommer att köra . Personligen tycker jag man måste höja panten till en nivå där det tar så pass mycket emot att slänga ut den där burken man är färdig med att man inte gör de .! "

Majsan är tyvärr inte ensam om att gå sådant fruktansvärt öde till mötes, LRF är mycket bekymrade och påpekar att 5200 kor dör varje år på grund av att de ätit just aluminium.

"Processen som gör gräs till ensilage klarar inte av att filtrera ut burkarna utan skär i stället sönder dem till små sylvassa partiklar som korna inte har en chans att upptäcka innan de gör skada i magarna." LRF tror på att höja panten på aluminium burkar till fem kronor per burk, allt för att slippa nedskräpningen i naturen.
Vad tror ni kan vara lösningen?Dela på Facebook