Kungens julhälsning till svenska folket
Dela på Facebook

Som traditionen bjuder så har Sveriges konung hållit sitt jultal i Sveriges Radio. Temat för i år var klimatet, något han engagerat sig i tidigare.

Det första talet höll han 1972 och efter det har talet i Sveriges Radio blivit en tradition. Här kan du läsa ett utdrag från talet:

”Här i Sverige har vi förmånen att ha tillgång till rent vatten direkt ur kranen. Ofta tänker vi nog inte på det. Vi ser det som självklart. Den globala vattenbristen kan kännas avlägsen. Men den angår oss alla. Efter en torr sommar och höst har vi ovanligt låga nivåer av grundvatten. Det har lett till vattenbrist på flera håll i Sverige. Bland annat på Öland – där fick man i somras köra tankbilar med vatten från fastlandet...Att värna miljön är inte bara en fråga om etik. Utan om överlevnad.”

Vidare talar han om framtiden, med Mod som ett nyckelord:

”Man kan känna oro inför framtiden. Men vi ska inte låta rädslan styra vår vardag. Vi har alla ett ansvar att agera som föredömen för våra barn och unga.

Återigen: Vi ska visa mod, omtanke och handlingskraft.
Mod, att stå upp för det som är rätt.
Omtanke om varandra.
Och handlingskraft att ingripa när någon behöver hjälp.”

Vi på redaktionen är glada åt att vi har en monark som sprider ett sånt viktigt budskap. Dela gärna om du håller med!Dela på Facebook