Läkare avfärdade kvinnans leverfläck - visade sig senare att hon hade cancer.
Dela på Facebook

Pigmentfläck övergick i aggresiv cancer

Bethany Greenway, den 39- åriga kvinnan från Austin i Amerika upptäckte under sin andra graviditet att hon fått en stor mörk fläck i pannan. För att ta det säkra för det osäkra sökte Bethany genast upp en hudläkare som undersökte henne. Läkaren konstaterade att det endast var hormonella pigmentfläckar, något som är väldigt vanligt att man får under en graviditet.

Mycket lättad över svaret åkte Bethany hem och tänkte inte mer på saken. Det var inte förräns hela 18 månader senare som den nyblivna tvåbarnsmamman började få andra symptom. Vad som tidigare endast varit en mörk fläck började nu övergå i ett födelsemärke. Då Bethany även upplevde att det gjorde väldigt ont i pannan sökte hon upp en läkare för ännu en undersökning. Fläcken visade sig nu vara malignt melanom, en mycket allvarlig typ av hudcancer som även spridit sig till benen.

Leverfläcken opererades bort och Bethany påbörjade cellgiftsbehandling under 2016.

- Strålbehandligen var det absolut värsta. Det var rent utsagt ett helvete. Insidan av munnen började fräta bort och min hals värkte."

" Min hud var täckt av sår, jag förlorade mina smaklökar och min röst förändrades helt. Under tredje veckan tappade jag även håret runt fläcken. När behandlingen var klar hade jag gått ner nästan 20 kg då jag mest led av att äta."

Cancern har förändrat den amerikanska kvinnans ansikte för alltid. Hon förlorade muskeln över halva pannan och behöver nu måla dit ögonbrynet som inte växer ut igen.

Bethany som nu nästan är helt färdig med sin behandling uppmanar andra att använda solskydd och ta pigment fläckar på allvar.
- Jag bor i Texas där man måste smörja in sig med solskyddsfaktor varje dag. Jag försöker vara försiktig men jag har så ljus hy så är jag även rödhårig.

Malignt melanom är ovanligt för just kvinnor, speciellt i sådan ung ålder då det oftast drabbar äldre män. Melanom är vanligast på bålen, armarna och benen, det är alltså rätt ovanligt att det finns i ansiktet eller på halsen. Men som vi kan se på den unga tvåbarnsmamman som drabbats av hudcancern 2014 kan detta drabba vem som helst även om man inte ligger i risk-zonen.

Under hela perioden som Bethany varit sjuk har hon dokumenterat och lagt upp bilder på sig själv. Hon är nu även med och leder "The Shade Project" i Texas för att uppmana andra hur viktigt det är att ta hand om sin hud och skydda sig från solen.

- Att jag har brottats med den här sjukdomen är inte förgäves om jag delar med mig och kan hjälpa andra".Dela på Facebook