Läkarna: Det här är det värsta vi någonsin sett - Hör den svenska kvinnans berättelse
Dela på Facebook

Idag ser Olivia ut som vilken ung svensk tjej som helst, men det fanns en tid då hon varken kände sig eller såg ut som andra och kunde framför allt inte leva sitt liv som hon själv önskat.
Den 21 åriga kvinnan från Sundsvall berättar att sedan födseln har hon alltid varit svårt sjuk och fick spendera de första nio månaderna i livet på sjukhuset. Genom åren har hon kommit in och ut ur sjukhuset så ofta att hon säger att det blev hennes andra hem.

Hon diagnostiserades med sjukdomen pseudo obstruktion vilket innebär att tunntarmarna inte fungerar som de ska, detta leder till att ingen näring tas upp av kroppen och magen sväller upp.
Varje natt fick Olivia dropp då kroppen inte klarade av att ta upp näring från maten hon åt.
Olivia berättar att när hon började förskolan insåg hon att hon inte var som de andra barnen,

”Exakt vad det var förstod jag inte då men min mage var alltid stor och när jag började förskolan så såg jag ju att de andra barnen inte hade någon slang till hjärtat”.

Hon berättar att sedan hon blev medveten om sin sjukdom har hon förstått att hon en dag skulle behöva en transplantation. Även i vuxen ålder har Olivia behövt dropp vilket har gjort hennes blodkärl utslitna. Sjukdomen har även varit riktigt tuff psykiskt

- Jag har mått väldigt dåligt mentalt, med depression och ångest. Men jag har alltid haft hopp om att en dag kunna kolla tillbaka och vara tacksam för att jag inte har gett upp.
Vissa dagar kunde magen se ut som vilken annan mage som helst, men en platt mage innebar att hon var tvungen att sluta äta flera dagar i förväg.

Under juli 2014 blev Olivia svårt sjuk, hon hade drabbats av en infektion vilket ledde till både lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Hon var tvungen att sövas ner i en vecka och fick sedan stanna på sjukhuset i ytterligare 14 veckor.

Ett år senare, började hon må dåligt igen, ”Magen bara växte och svullnaden gick inte ner som den brukar göra. Jag mådde mycket mer illa än jag brukade och orkade inte vara i stallet eller göra saker. Jag var verkligen dålig och förstod att något måste hända.”

Läkarna beslutade sig för att Olivia skulle genomgå en utredning för organ transplantationen. Förra sommaren, juni 2016 hamnade hon äntligen på en väntelista och 24 dagar senare var det dags
för operationen som innefattade hela 6 nya organ.

- Jag var väldigt prioriterad, mer prioriterad än jag trodde. Det kändes overkligt att det hade gått så fort men jag kunde inte bli sämre, jag ville inte fortsätta leva på det sättet som jag gjorde.
Olivia genomgick den första tjocktarms plantationen i Sverige tillsammans med ny magsäck, tunntarm, tjocktarm, tolvfingertarm, bukspottskörtel samt ny lever.

Läkarna berättade efter operationen att de var det värsta de någonsin sett och tillståndet var mycket värre än de först trodde. Tarmarna på en vuxen människa ska vara tjocka som en tumme men på Oliva var de lika tjocka som en överarm och nära på bristningsgränsen.

Efter operationen som tog 13 timmar räckte det med hon stanna kvar två dagar på sjukhuset då hon återhämtat sig snabbt.
Idag mår Olivia äntligen bra och kan leva sitt liv som hon själv önskar.

”Jag mår fantastiskt bra. Min mage tar upp all mat och jag har inget näringsdropp längre. Jag älskar mat och nu kan jag äntligen äta när jag vill och så mycket jag vill.

Olivia vill även uppmärksamma hur otroligt viktigt det är med organ donation,
- Man kan rädda upp till åtta liv som organ donator. Det är en anledning till att jag vill berätta om det här, utan min donator hade jag inte levt idag.Dela på Facebook