Linnéa Claeson slår tillbaka mot männens trakasserier: "De är inte vana vid att deras beteende får konsekvenser"
Dela på Facebook

DE SKICKAR PENISBILDER, UTTRYCKER SIG HOTFULLT OCH KALLAR HENNE FÖR "SLYNA" NÄR HON INTE BEMÖTER DERAS SEXUELLA INVITER.

FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA VAD SOM PÅGÅR HAR HON STARTAT INSTAGRAM-KONTOT @ASSHOLESONLINE.

25-åriga Linnéa har vunnit flera VM-guld i handboll med ungdomslandslaget och spelar för närvarande i klubben Skuru IK. Även om trakasserierna från män har eskalerat efter att hon blivit en offentlig person, berättar Linnéa att det är något hon upplevt så länge som hon vistats på nätet.

– Det har pågått ända sedan jag var elva år. Nu får jag meddelanden varje dag. De kan vara av olika allvarlighetsgrad, vissa är direkta våldshot eller penisbilder, medan andra skriver "hej" varje dag i tre år. Båda är obehagliga.

För att uppmärksamma trakasserier på nätet, startade Linnéa för två år sedan Instagram-kontot @assholesonline.

– Det är ett så utbrett problem, men samtidigt verkar det inte vara så många som är medvetna om att det försiggår, säger hon.

I ett inlägg från i måndags skriver Linnéa:

"Skål då! Dricker male tears och drömmer om att riva ner samhällsstrukturer som accepterar att kvinnor behandlas som objekt och översexualiseras samtidigt som den kvinnliga sexualiteten även förtrycks och kontrolleras i form av exempelvis slutshaming, skambeläggning av mens och amning samt inskränkningar i aborträtten."

Linnéa berättar att det är många kvinnor och unga tjejer som hör av sig med liknande erfarenheter.

– De vill stötta mig och säger att jag är en viktig röst för dem. De känner en kraft i att jag visar att jag slår tillbaka.

Men en del blir provocerade och anser att Linnéa inte har någon rätt att driva med männen som trakasserar henne.

– Jag tror att det delvis beror på att jag är en ung tjej som säger vad jag tycker och inte är rädd för att sticka ut hakan. Männen blir provocerade av att deras beteende får konsekvenser. Jag kan rikta mig till en 55-årig man, något de inte är vana vid. Det kan de bli tycker jag.

Hon fortsätter:

– Vissa säger att jag ska ta det som en komplimang och inte förbannad och ledsen. Det kommer som en chock för en del att jag inte bara tar emot trakasserierna. Ibland är det männen som blockar mig och som tycker att det är jag som varit värst. Då blir jag nöjd!

Linnéa tror att normaliseringen av trakasserier på nätet bottnar i en skev kvinnosyn.

– Vi lever i ett samhälle som inte är jämställt. Många vill säga att Sverige är ett jämställt land, men jag vill hävda att det som händer på nätet tyder på det inte är så. Vi har en lång väg kvar. Kvinnor och män har inte lika löner, kvinnor får inte samma maktpositioner i arbetsmarknaden som män, och även om det vore så är det inte ett jämställt samhälle när kvinnor är undergivna männen även i den privata sfären.

Enligt Linnéa är det väldigt viktigt att det förs en dialog om samtycke och sexuella trakasserier på alla nivåer i samhället.

– Vi måste kasta ljus över att detta pågår, prata om det och debattera det i samhällets lagstiftning. Vi måste prata med ungdomar, rikta oss mot dem. Många föräldrar och lärare hör av sig och säger att vi måste vi måste uppfostra schyssta medborgare, befästa våra grundläggande värderingar och lära oss att behandla varandra bra. Nu lägger vi mer tid på att lära oss alla älvar i Småland, än att prata om etik, samtycke och sexualisering.

Linnéa önskar att fler män började ta mer ansvar – både över sitt eget beteende, men också när de ser att andra män behandlar kvinnor dåligt. Till tjejer som, precis som hon själv, blir utsatta för trakasserier på nätet säger hon:

– Du behöver inte lyssna på personer som tycker att du ska ignorera trakasserierna eller ta det som en komplimang. Du kan bli förbannad, ledsen, gråta, polisanmäla, publicera på hans Facebook, bara du känner att du står upp för dig själv och att det är rätt för dig. Gör vad fan du vill!

Denna artikel är hämtad från Lovestory.nu.

Är detta inte okej ber vi er att kontakta vår Facebook-sida Digizine så tar vi bort artikeln.Dela på Facebook