Lukten av en fis kan faktiskt förlänga livet, läs själv
Dela på Facebook

Man brukar säga att ett gott skratt förlänger livet, men hur ofta hör man att en rejäl fis förlänger livet? En grupp forskare vid University of Exeter har gjort den lite obehagliga upptäckten att det är bra för dig att andas in pruttar eftersom gaserna kan bekämpa sjukdomar.

Studien som är publicerad i tidskriften http://pubs.rsc.org/En/content/articlelanding/2014/md/c3md00323j#!divAbstract Medicinal Chemistry Communications, analyserade effekten av gasvätesulfid som alla människor producerar i små mängder. Det visar sig att att det i stora mängder kan vara skadligt men i små mängder kan ha en mångd hälsofördelar.

En av forskarna, Dr. Mark Wood, sa: "Även om svavelväte är känd som en frän, illaluktande gas i ruttna ägg och pruttar så produceras det naturligt i kroppen och kan faktiskt vara bra för hälsan".

Sjukt nog så kan pruttar minska risken för flera allvarliga sjukdomar, så som cancer, stroke och hjärtattacker. Enligt forskare har det också visat sig motverka uppkomsten av demens och artros.

Den kan även hjälpa till att bevara kroppens mitokondrier, vilka driver energi till blodkärlen och kontrollerar inflammationer.

– När celler påverkas av sjukdomar drar de till sig enzymer för att generera en mängd svavelväte. Det gör att mitokondrierna håller i gång och låter cellerna leva vidare.

Vi har använt den här naturliga processen för att ta fram ett ämne kallat AP39, som långsamt levererar mycket små mängder av denna gas till kroppens mitokondrier. Våra resultat indikerar att om stressade celler behandlas med AP39, skyddas mitokondrier och cellerna fortsätter att leva, förklarar professor Matt Whiteman på University of Exeter, skriver Unilad.Dela på Facebook