Nosgrimmor spänns åt för hårt enligt forskare
Dela på Facebook

Forskare säger: nosgrimmor spänns ofta åt för hårt. Kan skada och stressa hästen.

Forskare vid Swedish University of Agricultural Sciences i Uppsala har kommit fram till att nosgrimmor på hästar ofta spänns åt för hårt i tävlingar. Universitetslektor i tillämpad etologi, Jenny Yngvesson, säger att det jättevanligt problem, trots att forskning visar på att det påverkar hästarnas hälsa negativt. Hon trycker också på att det inte är själva nosgrimman i sig som skadar hästen, utan att den spänns för hårt. Ändå fortsätter tävlingsryttare att spänna åt nosgrimman. Detta för att spänna åt hästens mun så att den inte öppnar sig under tävlingar eftersom att det gör högre poäng vid t.ex dressyrtävlingar. De har forskat på 750 tävlingshästar i Irland, Belgien och Storbritannien för att undersöka hur vanligt detta är och i hela 44% av fallen gick det inte ens att få in ett enda finger mellan nosgrimman och nosryggen. Och i bara 7% gick det att få in två fingrar - som är den rekommenderade avståndet mellan nosrygg och nosgrimma. Detta väcker stor oro hos veterinärer, ryttare och experter världen över att det är ett sådant vanligt förekommande fenomen.

Forskare vid Sydneys universitet har visat på att hästar med en alldeles för spänd nosgrimma ökade från ett snitt på 43 hjärtslag per minut till 46 hjärtslag per minut. Fler studier visar på att blodflödet till ögonen ökar och temperaturen i hästens ansikte sjunker. Vilket också är indikationer på att stressnivån i hästens kropp ökar. Det blir också svårt för hästen att svälja, gäspa och gapa - vilket kan stressa hästen ytterligare.Det är också vanligt med skador i munnen till följd av för hårt tillstramade nosgrimmor.

Enligt samma studie från SUL tyder det på att lösare nosgrimmor gav bättre gångarter och högre poäng - så det är helt onödigt att dra åt grimmorna så hårt. Veterinär Sara Nyman ger tips på att grimmorna bör vara anpassade att följa hästens anatomi, samt att använda en mätsticka för att se till att det blir bra avstånd mellan nosgrimman och nosryggen för att förebygga belastnings och slitningsskador på hästen.

Vi tycker att alla djur är lika mycket värda och förtjänar att må bra - varesig de tävlar eller springer fritt på en äng. Visst håller ni med?

Mer läsning och länk till studien:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0169060Dela på Facebook