Nu vädjar sjuksköterskorna till alla med iPhone att göra denna ändring – den kan rädda ditt liv
Dela på Facebook

Nästan alla har kodlås på sina telefoner i dag, detta ifall den skulle bli stulen så försvårar du med denna enkla inställning för tjuvarna att komma åt ens privata information – och om man har hemliga bilder eller konversationer på mobilen så är kodlås ett måste.

Nackdelen med att ha ett kodlås på sin telefon är att om det skulle hända en olycka -och någon skulle behöva komma åt information om dig som bara finns i telefonen.

Den tur vi har idag är att alla telefoner har möjligheten att ringa upp 112 trots att de är låsta, men utöver det finns det inte en utomstående kan göra med din person utan att skriva in din låskod. Detta kan försvåra för sjukhuspersonal och ambulanssjukvårdare vid sjukdomsfall eller olyckor.

Men nu har de kommit ett knep som kan hjälpa sjukbården men framförallt dig själv!

Det är flera sjuksköterskor och ambulanspersonal som nu ber dig att använda sig av detta knep. Det kan nämligen rädda liv!

Varje dag kommer det in allvarligt avsvimmade eller svårt skadade personer till sjukhuset, och ibland händer det att sjukvården inte har någon som helst aning om vem denna person är. Många har inte med sig sin legitimation och gör det omöjligt för sjukhuspersonalen att identifiera människan. Med en legitimation kan man snabbt läsa av tidigare medicinska historia, allergier etc.

Sjuksköterskan Julia Thompson tipsar nu alla om ett enkelt knep som gör det möjligt för sjukvårdspersonal att få fram namn, personnummer, eventuella sjukdomar och närmaste kontaktpersoner – utan att ens behöva låsa upp sin smartphone.

Så här skriver hon i ett inlägg på Facebook:

"Jag jobbar på ett sjukhus och ser hela tiden patienter som kommer in till akutmottagningen utan att vi har någon aning om vilka de är, vilka deras anhöriga är eller deras medicinska historia. Och deras telefoner är låsta!

Många vet inte att de kan sätta upp något som kallas "Medicinskt ID på sin telefon om de har appen "Hälsa" (gratis på iPhone). Jag visste inte ens detta själv innan jag fick min iPhone."

Det tar bara någon minut att ställa in sitt Medicinska ID, och fungerar även för Andriod-användare. Där väljer du själv vilken information som ska synas och kan även lägga in kontaktuppgifter till dina närmsta anhöriga.

Så här gör du om du har en iPhone:

Sök efter "Hälsa" bland dina appar. Den borde redan vara installerad, annars kan du ladda hem den gratis i appstore. Öppna appen. Längst ner till höger finns en knapp där det står "Medicinskt ID".

Här kan du fylla i ditt namn, personnummer, hälsotillstånd, allergier och andra medicinska anteckningar. Du kan även fylla i telefonnummer till dina närmsta anhöriga så att sjukvården vet vem de ska kontakta.

Glöm inte att kryssa i "Visa på låsskärm"

Se till att spara dina ändringar! För att nu se dina uppgifter behöver man bara bara klicka på "Nödsituation" och sedan "Medicinskt ID".

Så här gör du om du har en Android:

På en Android-telefon finns samma funktion, men med namnet "Krisinformation". Du lägger då in dina uppgifter under Inställningar/Användare/Krisinformation.

Den här infomationen kan vara livsnödvändig – synnerhet för personer som lider av sjukdomar eller allergier som sjukvårdspersonal behöver veta. Jag uppdaterade min info direkt med telefonnummer till mina anhöriga.

Gör det du också, och dela den här informationen vidare till dina vänner!Dela på Facebook