Oroliga grannar vädjar om hjälp - försöker förmänskliga katten genom att ge den bröstet
Dela på Facebook

Länsstyrelsen tog beslutet om onaturlig tvångshantering efter att det kommit fram att två systrar i Laholm behandlat sina katter som bebisar i försök att tvinga fram onaturliga vanor som att bära napp och matas med sked och flaska.

Flertal anmälningar kom in till länsstyrelsen efter att människor uppmärksammat de underliga beteendet hos de två kvinnorna i Halland. Länsstyrelsen begärde ett besök för att kontrollera om de vanvårdade sina husdjur och de fick sig en rejäl chock när de fick se vad som föregicks bakom stängda dörrar.

Efter utredningen kom det fram att katterna inte fått utöva sina naturliga beteenden utan istället behandlats som bebisar. De har spänts fast i barnstol hemma och blivit matade med sked och nappflaska, trots att katterna var över fyra år. Ena kvinnan uppgav även att hon vid vissa tillfällen ammat sin katt.

Förutom matandet ska de även tvingat sina katter att använda napp. De ska även ha spänt fast sina katter i en barnvagn när de har varit ute på promenad. Detta märkliga beteende uppgav länsstyrelsen som "avsevärd psykisk stress" samt mycket farligt för katterna att bli matade med sked då det är en onormal ställning för en katt att inta sitt foder på.

Kvinnorna, som båda är över 30, ska ha besökt veterinären ofta för att vilja undersöka katternas hälsa och kunna vårda dem som barn. I efterhand har det även visat sig att en anledning till att de besökt veterinären ofta är att ägarna varit hårdhänta mot katterna, för att få djuren att göra som de ville. Djurkliniken har även uppgett att de försökt förklara för ena kvinnan att hon måste sluta ta tempen på sin katt i ändtarmen.

När utredningen började försökte man förklara för kvinnorna hur djuren ska behandlas och att det inte är rätt beteende eller sunt att behandla sina djur som bebisar. Men då ingenting förändrades gjordes det ett omedelbart omhändertagande från polisen och beslutet togs att de inte har rätten att ta hand om något djur överhuvudtaget i framtiden.

- Det är ett väldigt speciellt fall, ingen av oss har varit med om något liknande tidigare. Det är ett lite tråkigt och sorgligt ärende, det har berört oss alla här, säger Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär.

Vi får verkligen hoppas att systrarna förstått att de vanvårdat sina katter och inte försöker skaffa några fler husdjur i framtiden, dela om du håller med!Dela på Facebook