Så här maxar du din powernap – Du kommer bli irriterad att du inte viste om det tidigare
Dela på Facebook

Ibland känns det som att så fort klockan slår 4 så slår samtidigt hjärnan av. X antal koppar kaffe måste drickas för att man ska orka hålla sig vaken tills man stupar i säng. Men tänk att det finns en lösning på dessa sömniga-problem.

Om du har möjligheten att ta en vilopaus mitt på dagen kan det vara din räddning. Enligt flertalet studier har det nu kommit fram till vilket som är det ultimata sättet att ta en powernap på.

Brukar du vakna upp efter en stunds vila mitt på dagen och känna dig ännu tröttare än innan? Då gör du helt fel.

För det första bör du inte sova mer än 20 minuter, även 5-10 minuters sömn mitt på dagen hjälper dig att bli mer alert och stärka din mentala kapacitet men mer än 20 minuters vila mitt på dagen kan istället få motsatt effekt. Visst du även att sömn och kaffein går hand i hand? Jo, det är sant, detta gäller dock när du tar en paus mitt på dagen, inte när du går och lägger dig för natten.

Så om du vill maximera din tupplur på för/eftermiddagenska du dricka en kopp kaffe precis innan. Det tar nämligen cirka 30 minuter för att koffeinet ska ge effekt, så om du sover de ultimata 20 minuterna kommer du sedan vakna upp och känna dig som ny igen!

Det gjordes en studie redan under 1997 som visade att vuxna som kombinerade 200 kram koffein, vilket motsvarar cirka 2,5 deciliter kaffe, och sedan tog en powernap presterade bättre på ett körtest än de deltagare som bara druckit kaffe.

Dela gärna med dina vänner så att de också känner till den rätta kombinationen av hur kaffe och en 20 minuters vila kommer att boosta energin och göra dig piggare resten av dagen.Dela på Facebook