Skyltdockorna fick människorna på gatan att stanna till - vad tycker du?
Dela på Facebook

Det är ingen hemlighet att de smala släta dockorna i skyltfönstren har varit en het diskussion det senaste år tiondet. Många höjer på ögonbrynen och säger att det är en förvrängd bild av verkligheten. Det var just denna tanke som fick organisationen Pro Infirmis att utforma egna skyltdockor, skapade efter riktiga människor.

Pro Infirmis är en organisation för personer med funktionsnedsättningar som utformade projektet "Beacause Who Is Perfect? Get Closer".

Projektet handlar om att skapa skyltdockor utformade efter människor med fysiska nedsättningar, att föra fram sitt budskap om att vi alla är olika samt att skapa eftertanke.
Processen filmades, allt ifrån skapandet av skyltdockorna som avbildats med exakta mått efter människor med fysiska handikapp tills att de står färdiga i skyltfönstret i Zurich.

" Att se dockan på riktigt i fönstret gav mig en chock" sa en av deltagarna, och det är exakt det som var tanken från början. Att öka kännedomen för de funktionsnedsatta, speciellt inom mode branschen. Det är en het diskussion just nu som inspirerat många världen över. Även företaget "Models of Diversity" använder sig av modeller med olika former och storlekar för att höja budskapet att vi alla är olika och de har fått enastående respons för sitt arbete.

Kampanjen har fått många att tänka till och det pågår just nu en diskussion om att byta ut fler skyltdockor till de mer realistiska varianterna. Men det finns även butiker som har hyllat olikheter och funktionsnedsättningar under en lång tid i deras reklam, bland annat Nordstrom som är en amerikansk varuhus kedja samt det brittiska varuhuset Debenhams.

Vad tycker du om de nya skyltdockorna? Se den gripande videon som filmats från skapande till utställningen i butik.Dela på Facebook