Sluta peta nästan omedelbart! Så här farligt är det för dig
Dela på Facebook

Tillhör du också dom som ibland brukar köra upp en finger i nästan och gräva runt? Att göra det bland andra människor är bara äckligt och ska man göra det måste det ske när man är ensam.
För hur mysigt tycker du egentligen själv att det är när du ser någon peta ute på stan exempelvis?

Även om vi alla petar oss i näsan ibland har det nu visat sig att det inte alls är bra för oss. Faktum är att det kan vara farligt om du har otur.

Exempelvis kan multiresistenta bakterier som Staphylococcus aureus komma in i din kropp. Dessa bakterier lever i bihålorna och du ”matar” dem varje gång du sticker fingret i näsan. Inte så trevligt, eller hur?

Men det är långt ifrån det värsta som kan hända. Du kommer få en chock över hur mycket mer oreda ditt pillande kan ställa till med.

Väggarna inuti näsan kan bli irriterade och i värsta fall kroniskt infekterade. Du kan även utsätta och skada dom känsliga slemhinnorna som i sin tur kan leda till blödningar.

Och när det börjar blöda byggs det upp skorpor som gör att du vill klia mer. Det är så bakterier och svampar som är under naglarna sedan kommer ut i blodet och gör dig sjuk.

Så du borde nog fundera en extra stund innan du petar dig i näsan igen. Och om du verkligen behöver så snyt dig istället för att pilla.

Du kan se mer om vad som händer i kroppen när du petar i nästan, se videoklippet här nedan.
Dela även detta med dina vänner så dom också blir uppmärksammade på sitt pillande!

Se videoklippet här nedan:Dela på Facebook


Taggar:   Övrigt