Stefan Holm tar ställning mot näthatet
Dela på Facebook

Rasism har visat sitt fula ansikte i Sverige, den här gången på internet. Efter att Åhléns lagt ut en reklambild på sociala medier som föreställde en mörkhyad pojke i luciadräkt fick den massvis med hätska kommentarer. Det var så illa att pojkens familj bestämde sig för att avsluta sin medverkan i kampanjen.

Flera kändisar i Sverige har skakats av historien och bestämt sig för att visa sitt stöd genom själva lägga upp bilder i luciakläder, bland dem är idrottaren Stefan Holm.

– Är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det [lucia]? säger han till VF.

Åhléns kampanj väckte även positiva känslor i Sverige, som klart övervägde de negativa. Trots det ville pojkens familj inte längre delta i kampanjen. Stefan Holm upprördes av det och var tvungen att visa vad han tyckte. Han gjorde det genom att lägga upp en bild på Instagram.

– Jag har länge varit trött på diskussionen som inträder vid jul och lucia. Och nu tänkte jag att om folk klagar på att en pojke som är mörkhyad är lucia, är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det? säger Stefan Holm till VF.

Stefan säger till tidningen att han vanligtvis inte tar ställning i den här sortens frågor, men nu kände han sig tvungen. Förhoppningsvis kan hans bild bidra till en ändring i debattklimatet på nätet.

– Det har varit alldeles för lätt att sprida hat på sociala medier alldeles för länge, men nu finns det en stor grupp som börjar ge sig in i diskussionen och göra sig hörda. På sikt kanske det börjar förändras lite, säger han till tidningen.

"Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten färgad pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?"

#jagärlucia

Dela den här artiken för att visa att rasisterna inte är i majoritet i Sverige!Dela på Facebook