Svenska brandmän har inte råd att jobba kvar - nu rasar de mot de usla villkoren
Dela på Facebook

Livet som deltidsbrandman är hårt nog, det kan nog de flesta hålla med om. Att när som helst på dygnet kunna bli uppringd är självklart en otrolig uppoffring, men nu ska OB-tillägget för det tas bort. Flera brandmän hotar nu att säga upp sig, något som vore katastrofalt för allmänhetens säkerhet.

"Skulle du acceptera att dra i väg klockan fyra en onsdagsnatt eller mitt under fredagsmyset med barnen? Skulle du acceptera att missa att fira midsommar, jul och nyår med släkt och vänner? Skulle du acceptera att sätta ditt liv framför andras, dag efter dag, år efter år?"

Det är brandmännens ord i ett uttalande i Expressen Debatt. Flera av dom gick ihop och protesterade efter att fått reda på vad det nya avtalet innebär, ett avtal som börjar gälla nästa år. Bland annat innebär avtalet att alla deltidsbrandmän blir av med OB-ersättningen. I protest har 15 av 17 deltidsbrandmän i Lilla Edets kommun sagt upp sig - och hela brandstationen i Grängesberg.

"Det är härliga familjehelger för många. Jultrafiken är dock sällan mysig - olycksstatistiken är hög efter vägarna under storhelgerna. När olyckan är framme ringer du 112, då är det mest troligt att en av oss från deltidsstyrkorna dyker upp och klipper ut dig, eller släcker elden om det brinner. Vi gör allt i vår makt för att rädda dig när om dina tända adventsljus brinner ner och den torra mossan tar eld och sprider sig i huset. Vi - det vill säga några av de 10 000 deltidsbrandmän som finns i Sverige.", skriver de på Expressen Debatt.

Situationen är minst sagt akut. Flera orter kan drabbas av protester mot det nya avtalet, till exempel så hotar två stationer i Stockholm med att säga upp sig.

Brandmännen håller oss trygga och förtjänar bättre behandling än så. Dela den här artikeln med dina vänner för att visa att du håller med!Dela på Facebook