Vardagsrutiner som får dig att åldras snabbare - Detta kommer få dig att tänka till
Dela på Facebook

Hudens kondition är beroende av ålder, arv, hälsa och livskvalité. Man säger att huden återspeglar kroppens insida och man kan tydligt se hur en person mår både psykiskt och fysiskt på utsidan.

Ser du äldre ut än vad du är? Då kan det vara dags att göra något åt saken, inte bara för att du ska få en strålande vacker hy utan för att ge din kropp vad den behöver så att du orkar med livet i allmänhet.

Ditt yttre beror till stor del av vilken typ av mat du äter, hur mycket du sover eller om du är stressad. Många tror att om du utesluter rökning, sol och alkohol så är det frid och fröjd och du kommer ha en len persikohud för alltid, men så är inte riktigt fallet.

Det finns några vanliga misstag som vi gör i det dagliga livet och vi har listat dom åt dig!

-Du äter för mycket socker

Enligt många studier är socker mer beroendeframkallande än någon annan drog. Det anses även som en drog i sig så det påverkar kroppen väldigt negativt. Att socker inte är bra för hälsan och vikten kan inte ha undgått många, men det får dig även att åldras. Socker binds i hudens stödvävnad och orsakar beläggningar på cellerna vilket i sin tur försvagar deras funktion, resultatet blir att huden förlorar sin spänst och ökar istället risken för rynkor och celluliter.

-Du äter fel sorts mat

Det är inte bara socker som får dig att se äldre ut - att äta fel sorts mat under en längre period kommer inte bara få dig att känna dig slö utan det kommer även märkas på utsidan. En studie från 2014 visar att fel kost kopplar samman depression samt skapar inflammation i kroppen. Detta i sin tur leder till att huden inte behåller sin spänst och lyster.
Undvik snabbmat och halvfabrikat, vitt mjöl/ vete, margarin, rött kött, tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel.

- Du stressar

Stress är den största dödsorsaken i världen idag då den utvecklar en rad olika sjukdomar som bland annat demens, hjärtsjukdomar och alzheimers men även hormonrubbningar, drogmissbruk, depression och självskadebeteende. Enligt en ny amerikansk forskning har det även gets bevis för att stress ökar åldrandehastigheten då det får kromosomerna att krympa mycket snabbare, vilket kan få dig att åldras upp till 10 år - på ett par år.

- För lite motion

Även om du har en frisk och stark kropp när du är ung så är den bittra sanningen att du inte kommer ha denna kropp för alltid. Allt eftersom vi blir äldre minskar muskelmassan och ämnesomsättningen sjunker.

Det är inte bara musklerna som krymper av utebliven träning, det gör även underhudensfettlager vilket leder till att huden blir torrare och tunnare med åren. När man tränas bildas det proteiner - myokiner i kroppen som hjälper till att dämpa inflammationer, vilket i sin tur har visat sig bromsa åldrandet. Minst 30 minuters träning om dagen tillsammans med en hälsosam livsstil kan få dig att se minst 5 år yngre ut.

- Du dricker för lite vatten

I Sverige har vi en väldigt torr luft vilket leder till torr hy som i sin tur leder till att man får rynkor snabbare. Huden är kroppens största organ och behöver fukt inifrån, torr och rynkig hy är ett täcken på att du behöver dricka mer vatten.

När vi åldras minskar kroppens förmåga att bilda hyaluronsyra. Syran som hjälper till att binda vatten minskar samtidigt hudens förmåga att bibehålla vatten, detta leder till att huden blir torrare, mindre elastisk och man får lättare rynkor. Drick minst 2 liter vatten om dagen.

-Du får för lite sömn

Att få en god nattsömn är livsnödvändigt, du kan vara säker på att kroppen låter dig veta om du inte fått tillräckligt med sömn en natt. Förutom att sömnbrist kan leda till depression, övervikt samt en rad olika sjukdomar så får det dig även att åldras tidigare. Det är under sömnen som kroppen bygger upp sig själv igen så om du inte bara vill se - utan även känna dig fräsch bör du sova 7-8 timmar per natt.

-Du äter inte tillräckligt med fett

Nyttiga fetter är inte bara nödvändigt för att kroppen ska fungera och du ska må bra, det gör även underverk för din hy. Fetter som är bra för kroppen hittar du i bland annat avokado, olivolja, kokosolja, nötter och fet fisk. Du har säkert hört talas om att omega 3 är bra för kroppen, men viste du att oljan även fungerar för att förhindra hundens åldrande då omega 3 har en antiinflammatorisk effekt.Dela på Facebook